Mondzorg en gezondheid: een dun lijntje

Er blijkt een verband te zijn tussen de toestand van je gebit en het functioneren van je hersenen. Mensen met een slechte orale gezondheid hebben vaker te kampen met een afgenomen hersengezondheid.

Gaatjes, tandplak, ontbrekende tanden, bloedend tandvlees wijzen op een slechte gezondheid van de mond. Door deze slechte gezondheid kunnen bacteriën in je bloedbaan komen en in het hele lichaam ontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen weer andere ziekten ontstaan zoals hart- en vaatziekten, dementie, beroertes, en zelfs kanker. Je immuunsysteem komt in actie en wilt deze ontstekingen verminderen, ofwel stoppen. Het lastige van deze ontstekingen is dat je ze niet ‘voelt’: geen pijn, geen ‘grote’ ontstekingsmarkers zoals je bij een acute wond zou verwachten.

Het immuunsysteem blijft actief wat zorgt voor een zogenaamde ‘laaggradige ontsteking’, zeg maar een klein brandend vuurtje wat niet gedoofd wordt. Vermoeidheid kan dan een symptoom zijn, maar ook kleine pijntjes elders die niet genezen, peesontstekingen, slechte wondgenezing.

Een goede gezondheid begint in de mond, ofwel ‘gezond van mond tot kont!’

Wat kun je zelf doen?

  • Poets na elke maaltijd je tanden
  • Gebruik een tandrager, of eventueel flosdraad
  • Beperk je eetfrequentie, eet goed gezond met volwaardige voeding, maar beperk het aantal eetmomenten
  • Vervang je tandenborstel regelmatig
  • Groene thee: de flavonoïden in groene thee hebben een remmend effect op de groei van bacteriën die met parodontitis in verband worden gebracht. Daarnaast werkt groene thee op zichzelf ook al ontstekingsremmend, wat gunstig is bij tandvleesproblemen.
  • Zoethout kauwen: een stofje uit zoethoutwortel, trans-chalcon, voorkomt dat bacteriën zich hechten en beschermt daardoor tegen plaque-ontwikkeling.
  • Eet veel groenten en fruit: hierdoor ontvang je actieve plantenstoffen, de polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die cellen helpen in het lichaam beschermen tegen schade
  • Eet regelmatig vette vis: deze bevat omega 3 vetzuren die ontsteking tegen gaan. Daarnaast kan vitamine D de tanden minder bevattelijk voor gaatjes maken. Eet je geen vis, neem dan een omega 3 supplement (visolie, algenolie)
  • Zorg voor voldoende vitamine C in je voeding: een tekort aan vitamine C zou de kans op bloedend tandvlees vergroten. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen zijn spruitjes, paprika, bessen, kiwi, boerenkool, aardbeien en rode kool en natuurlijk fruit. Fruit bevat vruchtensuikers, maar toch wordt een vitamine C rijke voeding in verband gebracht met verminderde tandvleesontstekingen. 
  • Eet natuurlijke voeding, ‘whole food’,  zoals het voorkomt in de natuur. Blijf weg van toegevoegde suikers, pakjes en zakjes. 
  • Supplement Co-enzym Q10 zou de conditie van het tandvlees verbeteren. Van nature komt het voor in (orgaan)vlees, vis, ei en zuivel. Er zit ook wat in pinda’s, pistachenoten, walnoten, olijfolie en avocado’s.

Meer artikelen

Nijmeegse Vierdaagse 2024

De Nijmeegse Vierdaagse 2023 was weer een succes. En in juli staat de volgende Vierdaagse weer voor de deur! En natuurlijk heb ik me ook weer voor 2024 kunnen inschrijven. De wandeltraining is alweer begonnen, naast alle andere trainingen die ik wekelijks uitvoer.

Lees verder

Module (Voet)blessures bij trailrunners

Trailrunnen vraagt een andere en soms zwaardere belasting van het lichaam dan andere loopdisciplines. Klimmen, dalen, bochtenwerk en oneffenheden kunnen allemaal tot overbelasting en blessures leiden. Blessures kunnen op allerlei manieren onderverdeeld worden: op locatie, op weefsel, op ernst, op chronisch of acuut. In deze module wordt een onderverdeling gegeven in acute en chronische blessures.

Lees verder

Hardlopende voeten, waar let je op? 

Je traint of begeleidt als trainer vele tientallen hardlopers per week. Al die hardlopende voeten lopen anders en hebben verzorging nodig. Cecile van der Sanden, sportpodotherapeut en de eerste Trailrunning Trainer van Nederland gaat in op testen, trainen en verzorgen van voeten.

Lees verder