Module (Voet)blessures bij trailrunners

introductie

Trailrunnen vraagt een andere en soms zwaardere belasting van het lichaam dan andere loopdisciplines. Klimmen, dalen, bochtenwerk en oneffenheden kunnen allemaal tot overbelasting en blessures leiden. Blessures kunnen op allerlei manieren onderverdeeld worden: op locatie, op weefsel, op ernst, op chronisch of acuut. In deze module wordt een onderverdeling gegeven in acute en chronische blessures. Er is altijd een ‘grijs’ gebied, maar er wordt over een chronische blessure gesproken als deze langer dan zes weken aanwezig is. Zie de module als een naslagwerk om bij je lopers blessures te herkennen en beoordelen.

AcuutChronisch
inscheuring teennagelingegroeide teennagel
(bloed)blaarblauwe teennagel
huidwondschimmelnagel
teenbreuk (fractuur)eelt
breuk middenvoetsbeentje (stressfractuur)likdoorn
breuk 5e middenvoetsbeentjespierpijn/kramp
enkelverzwikkinghielpijn/hielspoor/peesplaatontsteking
gescheurde achillespees (ruptuur)zenuwbeklemming voorvoet
kuitbeenbreukklachten aan de grote teen (gewricht)              
 tarsaal tunnel syndroom
 sinus tarsi syndroom
 mediaal tibiaal stress syndroom
 achillespeesontsteking
 slijmbeursontsteking hiel
 bult op de hiel: Haglundse exostose

Chronische blessures

Om de ernst van het chronische letsel te achterhalen, is het zinvol de loper na te vragen wanneer er pijn of stijfheid aanwezig was.

Klachtenstadia van chronische blessures:

  1. Pijn na (langdurige) trainingsbelasting, die spontaan verdwijnt na enige uren rust
  2. Startpijn bij trainingsbelasting die verdwijnt na de warming-up, maar vaak terug komt aan het eind van de training. Tevens ochtendstijfheid en lichte pijn in rust.
  3. Pijn tijdens en na trainingsbelasting met soms nachtelijke pijn. Ochtendstijfheid die langer aanhoudt en na rust.
  4. Zoals 3, maar ook met beperking van de prestatie.
  5. Continu pijn, die ook na langdurige rust niet meer verdwijnt.

Acute blessures

Bij acute blessures geldt de RICE regel:

Rest, stopzetten activiteit

Ice, koelen

Compression, drukverband of taping

Elevation, hoog leggen, ondersteunen zodat er minder vocht uit de vaten treedt

De behandeling ‘tijdens activiteit’ die hier genoemd wordt is afhankelijk van de algehele toestand van de trailrunner, van de nog te lopen afstand, van de locatie en van de middelen die de trailrunner bij zich heeft en of hij of zij alleen loopt.

Voor alles geldt dat dit een zo goed mogelijk advies is, iedereen reageert anders op pijn en heeft een andere mindset. De belangrijkste vraag die een trainer op het moment zelf kan stellen: levert deze situatie zoveel gevaar op dat de gezondheid van de trailrunner in gevaar komt?

meer lezen?

Meer artikelen

Mondzorg en gezondheid: een dun lijntje.

Er blijkt een verband te zijn tussen de toestand van je gebit en het functioneren van je hersenen. Mensen met een slechte orale gezondheid hebben vaker te kampen met een afgenomen hersengezondheid.

Lees verder

Module (Voet)blessures bij trailrunners

Trailrunnen vraagt een andere en soms zwaardere belasting van het lichaam dan andere loopdisciplines. Klimmen, dalen, bochtenwerk en oneffenheden kunnen allemaal tot overbelasting en blessures leiden. Blessures kunnen op allerlei manieren onderverdeeld worden: op locatie, op weefsel, op ernst, op chronisch of acuut. In deze module wordt een onderverdeling gegeven in acute en chronische blessures.

Lees verder

Hardlopende voeten, waar let je op? 

Je traint of begeleidt als trainer vele tientallen hardlopers per week. Al die hardlopende voeten lopen anders en hebben verzorging nodig. Cecile van der Sanden, sportpodotherapeut en de eerste Trailrunning Trainer van Nederland gaat in op testen, trainen en verzorgen van voeten.

Lees verder