Cecile van der Sanden, sportpodotherapeut

Cecile van der Sanden

_mg_5199 Sportpodotherapeut, hardlooptrainster, trailruntrainster, sportmasseur, praktijkhouder CSPN.

Cecile van der Sanden is een van de sportpodotherapeuten bij CSPN. In 1991 is zij afgestudeerd als podotherapeut te Eindhoven. Na haar studie heeft zij samen met drie andere gegradueerden, drie maanden meegekeken op de Temple University in Philapdelphia U.S.A.. Daar heeft zij enige ervaring opgedaan op sportpodotherapeutisch gebied. In 1993 is Cecile van der Sanden gestart met een eigen podotherapiepraktijk in de Lankforst in Nijmegen. In 2004 nam Cecile de praktijk van Mark Gerritsen in Bemmel over.

Sportverleden
Cecile komt op 7-jarige leeftijd in aanraking met hardlopen. Op de basisschool is onderwijzer en hardloper Fri Beenakkers de motivator om een groepje kinderen op een speelse manier aan het hardlopen te krijgen. Cecile doet al jong aan wedstrijdjes mee wat beloond wordt met enkele prijsjes.

Op 15 jarige leeftijd begint Cecile te hockeyen bij ZOW te Nijmegen. Na de jeugd doorlopen te hebben speelt zij een aantal jaren in het 1e dameselftal. Hier maakt men op ’t middenveld gebruik van het loopvermogen van Cecile. Even later vertrekt Cecile naar Union Nijmegen die net gedegradeerd zijn uit de hoofdklasse. Ook hier draait zij mee in het 1e dameselftal.

Per toeval hoort zij van een ploeggenoot over de opleiding podotherapie. In 1988 vertrekt Cecile naar Eindhoven om daar podotherapie te gaan studeren. Tevens wordt zij lid van hockeyclub EMHC. Hier draait zij drie jaar in het eerste elftal mee. Doordat EHMC uit de hoofdklasse degradeerd, meldt Cecile zich bij hockeyclub Den Bosch die op dat moment op professionele wijze de hockeysport aanpakken. Na een neusfractuur sluit zij haar hockeycarrière bij Den Bosch in 1991 af. Haar studie podotherapie is inmiddels ook afgerond en Cecile verhuisd terug naar Nijmegen.

Vervolg loopbaan
Na haar hockeycarrière pakt Cecile het hardlopen weer fanatiek op bij AV Nijmegen, het huidige Nijmegen Atletiek. Een achillespeesblessure blijft haar echter enige jaren achtervolgen wat haar doet besluiten het lopen even op een lager pitje te zetten. Door haar motivatie en gedrevenheid krijgt zij het voor elkaar om de belastbaarheid van haar kuit op te schroeven en de draad weer op te pakken bij Running Support van Wim Traanman. Sindsdien doet Cecile weer regelmatig aan wedstrijden mee waar zij geregeld een prijsje in haar leeftijdsklasse meepakt.
Eind 2008 wisselt Cecile van club: zij meldt zich bij de Nijmeegse Loopschool in de wedstrijdgroep bij ex-topsporter triathleet John Aalbers. Meer afwisseling in trainingsvormen doet haar goed. Haar doelen worden bijgesteld en in het voorjaar loopt Cecile drie nieuwe PR’s op de 5 kilometer. Dit wilt Cecile uitbouwen naar de 10 en 15km.
In de zomer van 2011 stapt Cecile over naar Atletiek Vereniging Cifla in Nijmegen. Daar  wilt zij alle tijden stabiel houden. In 2017 wordt Cecile de eerste KNAU gecertificeerde trailruntrainster van Nederland. Vanaf dat moment kiest Cecile definitief voor de heuvels, het groen van de natuur en stopt zij als atleet bij Cifla.

Sport vs. Podotherapie
In september 1991 gaat Cecile met drie collega’s voor drie maanden naar de USA naar het huidige Temple University in Philadelphia om haar kennis over podotherapie uit te breiden. Eind 1992 start zij een podotherapiepraktijk in de Lankforst in Nijmegen. Daar werkt zij met veel plezier in een gezondheidscentrum. Vanwege drukte neemt zij in 2001 een collega in dienst, Marieke van Wanroij. Marieke ziet een werkplek bij zo’n enthousiast sporter wel zitten en niet lang daarna wordt de praktijknaam veranderd in CSPN. Samen promoten zij de sportpodotherapie. Ze nemen onder andere deel aan een sportcongres in Miami, Florida, USA. De Olympische Spelen trekken ook de aandacht van beide sportfanaten en in 2004 brengen zij een bezoek aan de OS van Athene waar zij nog enthousiaster van terugkeren. Cecile verhuisd prive naar Bemmel waar toevalsgewijs een podotherapiepraktijk te koop staat. Niet lang daarna besluit Cecile om samen met Marieke te verhuizen naar Bemmel waar zij zich tot op de dag van vandaag hard maken voor de (sport)podotherapie.